Artist in Residence 2

Våren 2018 fick Ifö Center möjlighet att hyra disponentvillan som i folkmun kallas Skansen under sju månader. Vi tog chansen och startade ett andra residency-stipendium - AIR2 - som kan sökas både av yrkeskonstnärer och andra kreativa människor med visioner och drömmar.

Resultatet från AIR2- satsningen syns både i utomhusgalleriet som omger Ifö Center och i kommande eller pågående utställningar. Många av AIR2-stipendiaterna ställer ut sina verk på Ifö Center Konsthall eller på andra platser, ger workshopar eller uppför performance-verk. Mycket spännande händer också genom de möten och nya nätverk som uppstår.


Vi tar årligen emot flertalet stipendiater.

OM OSS

Ifö Center är ett konstnärsdrivet kulturhus vid Ivösjön i Bromölla (nordöstra Skåne). 
Projektet förfogar över 43.000m2 i en gammal keramikfabrik och har öppnat upp det tidigare helt slutna industriområdet Iföverken för kultur och turism. Kollektivet bygger allt själv och anordnar kurser, workshopar och guidade visningar. På fabrikens fasader växer bit för bit ett utomhusgalleri i världsklass fram, med verk av internationellt kända gatukonstnärer. 

Ifö Center är en projektplattform och en resurs för kreativt skapande, både för proffs och andra. Grundtanken är att vi är starkare tillsammans - vi hjälper varandra. Ifö Centers kollektivverkstäder är under uppbyggnad men redan finns grafikpress, keramikugnar, fusingugn, kavelbord, lerkvarn, drejskivor, en del snickerimaskiner och snickarbänkar, symaskiner (även en äldre för skor/läder), vävstolar, knyppelutrustning, betongblandare, metallkapsåg, kakelskärare, taktravers m.m. Det finns gott om golvyta för storskaliga projekt i våra fabrikslokaler. För projekt som kräver svetsning eller hög takhöjd har vi ytterligare två stora hallar i markplan mellan fabriken och konsthallen. 

Som stipendiat får du fri tillgång till verkstäderna och vid behov en egen arbetsplats, eget rum eller del av en hall. Ifö Center förfogar över en stor villa med åtta sovrum och två kök nära fabriksområdet. Här kan vi erbjuda våra stipendiater boende bara minuters gångväg från Ifö Center, stranden, tågstationen, bibliotek, järnhandel, kondis, bio, konsthall, sporthall med action park, utomhusgym etc. Konsthallen drivs av Ifö Center och en stipendieperiod kan leda till en utställning där, men också gå ut på något helt annat. Vad är upp till den/de sökande. I vissa fall kan Ifö Center även ge ekonomiskt stöd till resa, material och/eller uppehälle. Ifö Center har ett stort lokalt nätverk och en volontärgrupp som kan assistera projekt som behöver extra arbetskraft. För gatukonstnärer och andra som önskar arbeta i offentlig miljö kan vi hjälpa till att ordna väggar och andra ytor. För dansare och cirkusartister finns ett hemmabyggt dansgolv med svikt.

Stipendiet är primärt öppet för konstnärer, konsthantverkare, dansare/cirkusartister samt studerande på konsthögskola. I mån av utrymme och resurser tar vi även emot ansökningar från andra, tex fria grupper, med riktigt bra idéer. Vad stipendiaten/stipendiaterna vill arbeta med är helt öppet. Sökande ska ha driv, vara självgående och fungera i ett kollektiv. Vi prioriterar ansökningar med längre, sammanhållen arbetsperiod.

Ansökan ska innehålla cv, namn och kontaktuppgifter, beskrivning av vad den/de sökande vill göra och varför, vad den/de sökande behöver från Ifö Center, om sökande får stöd från annat håll samt om stipendiat eller projekt ger något tillbaka till kollektivet eller det omgivande samhället. Skriv också hur lång tid du/ni behöver, ev önskemål om datum och inom vilken tidsram du/ni kan komma. En flexibel tidsram ökar chansen att komma med. Ett väl förberett projekt som går igenom kan starta direkt efter godkännande i mån av plats. Ansökningar tas emot löpande och behandlas inom ca fyra veckor. Under pandemin tillämpas ett särskilt avtal för att säkerställa en trygg arbetes- och boendesituation för alla.

AIR2

info.ifocenter@gmail.com

Ifö Center
Hermansens gata 6
295 31 Bromölla

Ansökan och ev. frågor skickas till:

eller