T Y G D J U R S T R I O N

Idén till Tygdjurstrion fick tonsättaren Reine Jönsson när hans vänskap med tygdjur strålade samman med hans intresse för datormusik och en nyfunnen värld av sensorer och elektroniska signaler.

Tygdjurstrion, Reine Jönsson (2020)

9/8 2020

Visionen: Tre musiker – propert klädda för en kammarkonsert – kommer in med varsitt tygdjur i famnen. De sätter sig vid sina notställ och börjar tolka musiken genom att med lyhördhet och känslighet röra på tygdjuren. Varje tygdjur innehåller arton sensorer som när djuret berörs omvandlas till ljudbilder (texturer) via en dator kopplad till högtalare. Kompositions-arbetet har varit integrerat med program-mering av ljud och texturer och designen av signaler/signalvägar, med alla nivåer från programmering av tygdjurets lilla dator via klangsyntes och spelregler för de klingande texturerna till utformningen av notskriften för partituret.

Visionen är mångbottnad. Den leker med den klassiska konsert-formen och kommenterar kärleksfullt den västerländska konstmusiken. Den lever också i gränslandet mellan teknik och mänsklig känslighet.

Genom triospelet bjuder den in till ett musicerande med tre musiker. Triomusicerandet är speciellt genom att det har en unik avvägning mellan individen och gruppens gemensamma uttryck. Denna trio-form finns över hela världen; från den indiska konstmusiken till jazztrion.

"Tygdjurstrion"

Reine Jönsson

Stycket som framförs är det första för denna ensamble. Formen är inspirerad av den Weinklassiska sonaten. Ljudvärldarna är inspirerade av klassisk elektronmusik
från slutet av 1900-talet.

MEDVERKANDE:

Musiker:
Pia Bygdéus (Katt)
Linn Persson (Uggla)
Jörgen Pettersson (Panda)

Tonsättare:
Reine Jönsson

Visionen är mångbottnad. Den leker
med den klassiska konsertformen och kommenterar kärleksfullt den väster-ländska konstmusiken. Den lever också i gränslandet mellan teknik och mänsklig känslighet.

Genom triospelet bjuder den in till ett musicerande med tre musiker. Triomusi-cerandet är speciellt genom att det har
en unik avvägning mellan individen och gruppens gemensamma uttryck. Denna trio-form finns över hela världen; från den indiska konstmusiken till jazztrion.

Reine Jönsson (f. 1960) är en svensk kompositör. Han har tonsatt allt från solo-framträdanden till opera och orkester.